הדברה

הדברה כימית

הדברה כימית נחשבת לשיטת ההדברה הוותיקה ביותר בעולם, אשר הוכיחה את יעילותה בזירת לוחמת האדם במגיפת המזיקים. יחד עם זאת, המודעות הגוברת לנזקים העצומים הנגרמים על ידי שימוש בחומרי הדברה כימיים, גרמה לירידה משמעותית באחוז הצרכנים הבוחר בשיטת הדברה זו.

במאמר הבא, נסביר על שיטת ההדברה הכימית, כיצד היא פועלת ומהם הסיכונים השונים הטמונים בשימוש בה.

מהי הדברה כימית?

הדברה כימית היא שיטת הדברה העושה שימוש ברעלים כימיקאלים המשמשים להשמדה של גורמי מחלות ומיני מזיקים. שיטת ההדברה הכימית הומצאה עוד בשנת 1787 כאשר חקלאי היו נוהגים לשפשף את עלי הגפן בכרם בגופרית בכדי להשמיד את אוכלוסיית הבקטריות והטפילים, מאוחר יותר רוססו עלי הגפן בניקוטין ובשנת 1939 הומצא חומר ההדברה הכימי הראשון על ידי המדען פאול הרמן מילר, אשר זכה לשם DDT. חומר הדברה זה הורכב מחומרים כגון: דיכלור, טריכלור, דיפניל ואתאן. המצאה זו, גרמה למהפכה בתחום החקלאות ועד מהרה הופצה שיטת ההדברה כימית בכל רחבי העולם.

שימוש זהיר בחומרי הדברה כימית

כאמור, הדברה כימית הינה מסוכנת לאדם ולסביבתו, שכן היא מכילה רעלנים כימיים וקרצינוגניים העשויים לפגוע בכל שרשרת המזון האקולוגית. לפיכך, רק מדבירים מקצועיים בעלי רישיון, מורשים לטפל בבעיית המזיקים באמצעות ריסוס כימי, וזאת תוך הקפדה ושמירה על כללי זהירות חמורים, כגון: ריסוס שטח נקודתי, שימוש ברעלנים חוקיים, הרחקת בני אדם ובעלי חיים מזירת הריסוס, אוורור זירת הריסוס ועוד.

אילו חומרי הדברה כימיים משמשים לצורך הדברת מזיקים?

ניתן לחלק את חומרי ההדברה הכימיים הנמצאים כיום בשימוש לשתי קבוצות עיקריות והן:

  • קבוצת הזרחנים האורגניים – חומרי ההדברה הנכללים בקבוצה זו הינם חומרים כגון: דיאזינון, פלתיון, אזודרין ומלתיון.
  • קבוצת הקרבמטים – אלו הם חומרי הדברה אסטריים הכוללים בין השאר את חומרי ההדברה הבאים: איזולן, קרבריל, מלחי תליום, פלואור סילקט, דיוקסין, DTT, HCH, לאנט וטמיק.

שתי קבוצות חומרי ההדברה הללו, מבוססות על עיקרון פעולה דומה הפוגע בגופו של המזיק באמצעות אנזים המכונה "כולין אסטרז", האמון על פעילותו התקינה של המערכת העצבית של המזיק. עובדה הגורמת לכיווץ מעברי הנשימה ולמוות.

באילו מזיקים מטפלת הדברה כימית?

שיטת ההדברה כימית, הינה שיטת ההדברה הראשונה אשר הומצאה לשם לוחמת האדם במטרד הפיזי – פסיכולוגי ובפגיעה המאסיבית של מיני מזיקים בחקלאות האדם, בבריאות האדם ובכלכלתו. במהלך השנים, פותחו חומרי הדברה מגוונים המבוססים על כימיקאלים שונים, כגון: ג'וקים, חולדות, נחשים, יונים, עכברים, זבובים, יתושים, עכבישים, עטלפים, חפרפרות ועוד.

מהו עיקרון הפעולה של חומרי הדברה כימיים?

באופן עקרוני, ניתן להסביר כי עיקרון הפעולה של חומרי ההדברה מבוסס על רעלנים הפוגעים במערכת הנשימה ובמערכת העצבית של החרק באמצעות מגע, הרחה או אכילת הרעל. כאמור, הדברה כימית המיועדת למכרסמים עושה שימוש בפיתיונות של רעלני קיבה, הדברה כימית המיועדת למזיקי העץ עושה שימוש בריסוס של גז חנק, בעוד הדברה כימית המיועדת לזוחלים עושה שימוש ברעלנים עצביים.

מדוע חומרי הדברה כימיים מסוכנים לסביבה?

אומנם, ההדברה הכימית הצילה את האנושות מחרפת רעב, מתחלואה וממוות, שכן היא מידרה את בעיית התפשטות המזיקים, אשר איימו על כל חלקה טובה של האדם: בענפי החקלאות והמזון בתחומי הבריאות (שכן מגיפות ומחלות רבות היו מועברות לאדם על ידי טפילים, מכרסמים ומיני מזיקים) ובתחומי התעשייה והכלכלה. יחד עם זאת, עם השנים התגלה כי הדברה כימית היא פתרון זמני בלבד, הטומן בחובו השלכות הרות אסון על בריאות האדם והסביבה, שכן חומרי ההדברה הרעילים מחלחלים אל האדמה ונישאים באוויר ופוגעים בשרשרת המזון, באקולוגיה ובאדם עצמו. כתשובה לגילוי מסעיר זה, פותחו שיטות הדברה ירוקה המבוססות על חומרים או טכניקות אשר אינן פוגעות באדם ובסביבתו, כגון: הדברה ביולוגית, הדברה אלקטרונית, הדברה מכאנית והדברה טבעית.

לסיכום, אם ברצונכם לשמור על בריאותכם ועל סביבתכם, אך בכל זאת להיפטר ממיני המזיקים החיים בביתכם, אנו ממליצים לכם לזנוח את השימוש בשיטת הדברה כימית לטובת הדברה ירוקה ולהשיג את התוצאה הדומה.

 

כללי

הדברה - מידע נוסף

הדברת מזיקים

סוגי הדברות

אינדקס מדבירים